Agenda d’activitats de la Verdinada 2023

Del 4 al 19 de febrer es celebra la Verdinada 2023, un espai on les activitats al voltant del medi ambient i la sostenibilitat s’aniran desenvolupant en diversos espais del Districte de Gràcia. El missatge d’enguany serà “Fem servir les R per reduir els efectes del canvi climàtic”. Per aquest motiu, les 5 R seran les grans protagonistes. Reciclar, Reutilitzar, Reduir, Reparar i Recuperar seran els termes que aniran vehiculant les diverses activitats de la Verdinada. 

Les R es van idear per conscienciar sobre la greu situació que vivim avui en dia per l’excessiva generació de residus 

 • Reduïm per evitar la generació de residus i evitar l’extracció de recursos naturals i aigua.
 • Reciclem per aprofitar materials utilitzats per transformar-los i crear nous materials.
 • Reutilitzem per donar un nou ús a materials que ja no fem servir.
 • Reparem per evitar que es converteixi en un nou residu i evitar comprar-ne un de nou.
 • Recuperem per aprofitar al màxim aquells objectes que creiem que no tenen cap profit.

AGENDA

Dates: 4 al 19 de febrer

R de Reciclar

 • Dissabte 4 de febrer, a les 9.30h: Jornada de diagnosi de residus generats: Jornada de treball participativa per conèixer de primera mà si el reciclatge a l’entitat es fa de manera correcte. Les tasques a fer són:
 • Identificació de totes les papereres destinades al reciclatge de l’entitat (orgànica, vidre, plàstic, paper) i rebuig.
 • Caracterització de la brossa: Es recull tota la brossa generada en dos dies d’activitat segons tipologia de paperera. Després es procedeix a pesar tota la brossa generada segons fracció i es fa una caracterització de la mateixa (separar la brossa que no ha de ser-hi en aquella fracció i mesurar-la)
 • Un cop coneguts els resultats (i la comparativa d’anys anteriors) s’estableixen les propostes de millora pertinents.

Les 5R

 • Del 4 al 19 de febrer: El semàfor de les bones accions. Eina de valoració per saber com estem fent la feina sosteniblement parlant. A través de les nostres accions i projectes que duem a terme valorarem l’estat d’aquests a través de la clàssica senyalització dels semàfors (verd, groc i vermell). També aprofitarem aquesta valoració per anar llençant missatges d’hàbits sostenibles que podem fer al nostre dia a dia

R de Recuperar

 • Diumenge 5 de febrer (matí): Espigolació de tarongers de la Vila de Gràcia. 
 • : Espigolació de tarongers de la Vila de Gràcia. 

El proper cap de setmana 3, 4 i 5 de febrer, #BarcelonaEspigola per donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat. Parcs i Jardins i la Fundació Espigoladors impulsen aquesta iniciativa en cinc districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, i impulsar iniciatives d’economia circular i verda que fomentin la participació ciutadana per contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible.

Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador es im-perfect®, projecte d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. Una melmelada batejada amb el nom de La Marga, que serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.

Les 5R

 • Del 6 al 19 de febrer: Exposició ”Actuem contra el canvi climàtic”. Plafó amb una imatge bicolor on amb l’ajuda d’uns filtres es pot desxifrar quines són les conseqüències del canvi climàtic i què hi podem fer nosaltres per fer front a aquesta emergència climàtica.

Cedida per l’Àrea Metropolitana de Barcelona 

R de Recuperar

 • Dimarts 7 de febrer, a les 19h: Xerrada “Beneficis de les plaques solars”. Josep Viver, activista i veí de Gràcia, fa més de 25 anys que es dedica a la defensa i la promoció de l’estalvi energètic i fa divulgació de l’estalvi energètic a través de la instal·lació de plaques solars a casa per així reduir la factura elèctrica. Ens explicarà com es poden posar a través de sistemes d’autoconsum.

A càrrec del Banc del temps de Gràcia 

La Festa de les 5R

 • Dissabte 11 de febrer, a les 16.45h: La Festa de les 5R: Jornada de tallers al voltant de les 5R. Hi haurà diverses propostes al voltant de com reciclar, com reduir, com poder reutilitzar, com reparar o com recuperar. Descobreix totes les opcions per ser més sostenible.
 • Compostatge comunitari (Reciclar): Saps què és el compostatge comunitari? Vine i descobreix com pots participar, coneix la granja de cucs i emporta’t un enciam a casa!

A càrrec de l’aula ambiental Bosc Turull

 • Anem al mercat: Anem al mercat (Reutilitzar): Joc de simulació per tal d’introduir els continguts i fer reflexionar als nens i nenes sobre els residus i el hàbits de consum. Els nens i nenes juguen a fer de persones venedores i consumidores d’un mercat. De cada producte hi haurà diferents opcions per comprar-los: envasat, en bossa, per compra a granel… El joc es dividirà en diferents tandes de compra i venda. Després de cada tanda, l’educador/a analitza el que han comprat i ho comenta amb els participants. Al finalitzar les diferents rondes, l’educador/a repassa el que s’ha anat parlant durant l’activitat i es conclou tot reflexionant sobre com aplicar les bones pràctiques en el dia a dia.

A càrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

 • L’Orquestra Reusonica (Reciclar): Qui va dir que per tocar estem obligat a comprar un instrument musical?! L’Orquestra ReuSonica tocarà amb instruments acte-construïts amb materials reciclats i recuperats que normalment es rebutgen o s’utilitzen per a altres coses: galledes d’escombraries, escombres, llaunes i tubs es converteixen en la nostra guitarres, violins,saxofones, bateria, tambors, maraques, campanes ….

A càrrec de Rocco Papia.

 • Crea la teva pròpia planta (Reciclar): A partir de material reciclat (ampolles d’aigua, pots de iogurt, etc.) construïm el nostre recipient i gràcies al substrat i l’adob plantem la nostra pròpia planta per poder endur-la a casa nostra. 

A càrrec de Tarpuna Iniciatives Sostenibles

 • Docu Fòrum “Els espigoladors i les espigoladores”: A partir d’un cèlebre quadre de Millet, Agnès Varda construeix una mirada lúcida sobre els espigadors, aquelles persones que viuen de la recuperació de coses que els altres no volen o deixen enrere. Experimentant per primera vegada amb el digital, la directora, a la seva manera, es converteix també en una mena d’espigadora, que selecciona i recull imatges aquí i allà. per elaborar-ne el retrat.

A càrrec de Menjador Ca la Rosa

R de Reparar

 • Dissabte 11 de febrer: Reparatruk, de 16.30 a 19.30h: Des de Solidança impulsem la #ReparaTruck, un servei gratuït per fomentar la reparació i durabilitat de petits electrodomèstics, aparells informàtics i bicicletes. Amb la Reparatruck t’ensenyarem a reparar-los i allargar la seva vida útil.

Les 5R

 • Dimecres 15 de febrer, a les 18.30h: Revisió de les auditories ambientals de les seccions de l’entitat. Trobada amb totes elles per valorar l’evolució d’aquestes propostes de millora i com enfocar el treball cap a finals de curs (juny 2023).

R de Reduir

 • Divendres 17 de febrer, a les 11h: Visita a les plantes de triatge i selecció de tèxtil de Roba Amiga, a Sant Esteve Sesrovires. Anualment, a Catalunya, es generen al voltant de 160.000 tones de residu tèxtil. Això vol dir que, de mitjana, cadascú de nosaltres produeix 22 kg d’aquest material l’any. Però, què se’n fa, d’aquesta roba que ja no utilitzem? On l’hem de llençar? En aquesta visita, ens sensibilitzarem sobre la importància de reduir els nostres hàbits de consum de roba.

R de Reciclar

 • Dissabte 18 de febrer, a les 10h: Sortida l’Amagatall a la serra de Collserola: Farem una ruta circular amb sortida i arribada a Les Planes, tot passant per Can Balasc i La Rierada. En aquesta sortida i en col·laboració amb el Parc Natural de Collserola farem un Clean Up de totes les brosses que ens trobem en el camí, tot fent la seva classificació i posterior reciclatge.

Activitats externes

 • Aula ambiental Bosc Turull – Societat Catalana d’Educació Ambiental
  • Dimecres 1 de febrer, de 17.30 a 19h: La recepta que canvia el món

Taller que pretén apropar l’alimentació sostenible als i les participants a través d’un concurs de cuina. En aquesta activitat, es podran descobrir els impactes ambientals que comporta tot allò que mengem. Els aliments segons d’on vinguin, com estiguin fets o els seus embolcalls poden generar molts impactes.

Informació i inscripcions a: http://www.boscturull.cat/

Entitats col·laboradores

DEPANA

EBM Caspolino

Espai jove la Fontana

AFA i Escola Rius i Taulet

Detalls de l'esdeveniment
Organitza

Lluïsos de Gràcia

Dia

Del 4 al 19 de febrer

Lloc

Lluïsos de Gràcia, Plaça del Nord 10, 08024 Barcelona